Bakom rollgestalten Hildgissle finns en framgångsrik matentreprenör!

Den rike men samvetslöse Hildgissle är en av skurkarna i vårt drama. När Signe avvisar hans frieri, tar han i sin bitterhet en fruktansvärd hämnd. Bakom en ganska osympatisk rollfigur döljer sig en person som är betydligt mer uppskattad av sin omgivning. Ralf Tebaay är en framgångsrik entreprenör och en outtröttlig förespråkare av närproducerade och kärleksfullt förädlade livsmedel.

Liksom sin fru Sabine växte Ralf upp på ett lantbruk i Tyskland och paret träffades då de studerade agronomi på universitetet. När de hade avlagt sina examina och påbörjat sin familjebildning beslutade de sig att prova lyckan i Sverige. Konkret innebar detta köp av en gård på 20 hektar i Asige. Grundtanken var att etablera småskalig livsmedelsproduktion med kontroll över alla led i produktionskedjan och under vintern 1998 började man verksamheten i liten skala. Olika varianter av salami, lufttorkad skinka och ett brett sortiment av korvar blev inledningsvis något av profilprodukter. Verksamheten växte och sortimentet likaså. Idag har Gudmundsgården ett 15-tal anställda och sortimentet omfattar drygt 160 produkter. Ralf betonar, att han inte betraktar tillväxt som ett värde i sig.

“Idag har vi ett starkt varumärke och en omsättning som ger hygglig lönsamhet och möjlighet att göra de investeringar som krävs utan att låna pengar. Vi vill utvecklas genom att erbjuda kvalitet och genom att ta fram nya produkter som gör besöken i vår gårdsbutik – som för övrigt är Hallands äldsta – till en stimulerande upplevelse”.

Ambitionen att kombinera innovation och tradition speglas i butiken. Många besökare blir stående framför kyldisken och låter ögat botanisera bland läckerheterna – kryddstarka korvar, olika sorters pate´, piroger, soltorkad skinka, ostar, hemlagad ärtsoppa, grillspett i stort urval, lammkorv, rimmat fläsk, etcetera…

Med sina 20 hektar är Gudmundsgården sannolikt Hallands till ytan minsta självförsörjande lantbruk. Samtidigt är man en av regionens största arbetsgivare inom lantbrukssektorn. Gården är också ett populärt besöksmål – inte minst under sommaren. Då bökar stora flockar av frigående grisar i de stora hagarna runt gårdsbyggnaden.

Fotografering av arbetet kring teatern Hagbard & Signe