Nyheter

Signe källa – en rofylld plats med tät mystik

Via en gammal bäckravin som mynnar utmed vägen mellan Asige och Getinge når man efter en kort promenad ett av Hallands märkligaste platser. Du vandrar några hundra meter genom tät och frodig grönska tills du ser källans vattenyta spegla sommarhimlen ovanför. Den här källan är märklig på många sätt. Den är en s.k. artesisk källa

Läs mer >>

Regissören redo!

Ulf G Andersson regisserade fjolårets succéuppsättning av skådespelet Hagbard & Signe. Under matmarknaden Signes Skördegille (24 & 25 augusti) i år kommer ensemblen att framföra ett antal nedkortade scener ur föreställningen. Detta kräver givetvis repetitioner och anvisningar från regissören. Under veckan före marknadshelgen har Ulf tagit ledigt från jobbet som kulturchef i Falkenbergs kommun för

Läs mer >>

Filip lämnar livet som cowboy!

Under förra sommarens uppsättning av Hagbard & Signe gestaltades vikingahjälten Hagbard av Filip Jerlin. Både han och Emelie Svensson (Signe) fick positiva recensioner och enorm publikrespons för sina insatser. När pjäsens unga kärlekspar mötte döden, fylldes många ögon på läktaren av tårar. Under Signes Skördegille i Asige den 24 – 25 augusti får besökarna åter

Läs mer >>

En kavalkad av läcker, nyttig mat!

Om du scrollar vidare på vår hemsida finner du presentationer av de matproducenter som kommer att visa och sälja sina produkter under Signes Skördegille. Genomgående handlar det om uthållig odling och kärleksfull förädling av bra råvaror. De flesta av företagen på marknaden finns inom några kilometers omkrets från Asige By. Asigeborna själva hävdar att byn

Läs mer >>

Marknad på historisk mark

Den 24 – 25 augusti är det dags för Signes Skördegille. Marknaden kan du läsa mer om här på hemsidan, men vi vill göra våra besökare uppmärksamma på att den anordnas på en plats som bär på en hel del intressant historia. Längs den väg som löper mot Abild har vi satt upp en skylt

Läs mer >>

Se Jojje Jönsson i Asige 24 – 25 augusti!

Den 24 – 25 augusti bjuder Asigeborna in till Signes Skördegille, där en rad lokala matproducenter säljer sina specialiteter. En rad skickliga hantverkare är på plats för att sälja sina produkter och visa hur de tillverkas. Dessutom bjuds besökarna på kortscener från fjolårets succépjäs Hagbard & Signe. För att alla skall hänga med i handlingen

Läs mer >>

I augusti är du välkommen till Signes Skördegille!

Pjäsen Hagbard & Signe – som uppfördes i Asige under sensommaren 2018 blev med alla mått mätt en succé. Det blev utsålt mer än en månad före premiären och både publiken, recensenterna och de medverkande var nöjda. Eftersom både ensemblen och spelplatsen uppevid Hagbards Galge behöver ett ”viloår”, blir det ingen föreställning sommaren 2019. Istället

Läs mer >>

Honung från Signes blomsterängar

Ulla Sandström ingår i den kör som förstärker dramatiken och känslosvallen i sagan om Hagbard och Signe. Hon är dessutom en av de entreprenörer som ställer ut lokala livsmedelsprodukter i samband med föreställningarna. För hennes del gäller det honung från bin som samlar sin nektar vid och omkring fornminnet Hagbards Galge – den plats där

Läs mer >>

Anders har världens bästa yrke

Anders Axelsson bor och brukar gården Tollastorp, belägen vid den väg som löper genom slätten mellan Slöinge och Asige by. Hans lantbruksföretag omfattar även odlingar i Skrea samt på föräldragården i Harplinge. ”Man kan säga att jag odlar råvarorna till öl, mjöl, olja och gröt – det vill säga korn, vete, raps och havre”. På

Läs mer >>

Litet mejeri, stor smaksensation

Nyårsåsen skymtar bortom vägen och på andra sidan stenmuren breder den frodiga jordbruksmarken ut sig. Utsikten från Hagarnas mejeri i Holm är något utöver det vanliga. Mejeriet är inte stort till ytan, men dess delikatessostar har ett etablerat rykte för hög kvalitet. Krögare besöker gärna Holm, provsmakar och väljer ut ostar. – Det är roligt att

Läs mer >>

Nytt fokus på gammal konserveringsmetod

Gavie Gårdar är både en plats och ett varumärke. Låt oss börja med platsen, vackert belägen på den bördiga slätt som breder ut sig mellan Falkenberg och det lilla samhället Årstad. Här driver Eivor Gavie ett företag baserat på en urgammal konserveringsmetod som med ökat hälsomedvetande och ökat intresse för matlagning har fått ny aktualitet. Det handlar om syrade

Läs mer >>

Gudmundsgården är en kulinarisk kraftcentral

På vägen mellan Slöinge och Asige – omgiven av böljande betesmark och vidsträckta åkrar – ligger Gudmundsgården. Sommartid går en stor flock unga grisar och bökar på ängsmarkerna närmast gården. Det är svårt att beskriva den atmosfär som omger gårdsbyggnaderna. Gästgiveri, klassisk charkuteributik eller småskalig livsmedelsindustri? Gudmundsgården är faktiskt allt detta – och betydligt mer

Läs mer >>

Ekologisk äggproduktion i unik miljö

Särestad Kulegård ligger några kilometer från Asige by, i brytningszonen mellan slätt- och skogslandskap. Den gamla kungsvägen – Via Regia – slingrar sig fram intill gården och i grannskapet finns det gott om fornminnen från bronsåldern. Landskapet är på ett märkligt sätt både rofyllt och dynamiskt. Makarna Inger och Thomas Pettersson samt sonen Jakob driver

Läs mer >>

Honungsbruket – nytänkande i en uråldrig näring

Haverdal är ett av Hallands många vackra kustsamhällen. Agneta Hammarsstedt och hennes familj lämnade Solna 2005 för att bosätta sig här, närmare bestämt i ett hus som ursprungligen hade varit hennes farfars sommarbostad. För att förbättra pollineringen i trädgården, skaffade familjen bin. ”Det fungerade fint. När min man började koka sylt på våra lingon, upptäckte

Läs mer >>

Ugglarps Grönt – tradition och nytänkande

Invid de vidsträckta strandängarna i halländska byn Ugglarp driver bröderna Mikael Jidenholm och Martin Larsson ett företag som är unikt på många plan – och därför inte helt lätt att sätta en etikett på. De odlar, säljer och utvecklar grönsaker och har etablerat sitt varumärke bland stjärnkockar och matskribenter både i Sverige och utomlands. Grönsaksodling

Läs mer >>

Källsjö Mejeri skapar starkt varumärke

Källsjö Mejeri är – liksom närbelägna Ullared – ett av de mest populära besöksmålen i Falkenbergs kommun. Verksamheten startade 2012, då Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson bestämde sig för att själva börja förädla mjölken från de båda gårdarna Egnared och Torsebo på plats i natursköna Källsjö. Idag har man skapat sig ett starkt varumärke och

Läs mer >>

Riktigt kaffe kräver kontakter och tajming

Anna och Daniel Eråker följde sin ”magkänsla” när de för åtta år sedan blev ägare till det gamla järnvägshotellet i det tidigare stationssamhället Slöinge. Paret flyttade då från ett provisoriskt boende på 70 kvadratmeter i Halmstad till ett praktfullt stenhus på drygt 400 kvadratmeter. Idag driver de ett kafferosteri med butik i en del av byggnaden

Läs mer >>