Vikingaskatt hittad i Danmark

En stor skatt av silverbitar och mynt har hittats nära kung Harald Blåtands borg i Fyrkat på Jylland. Enligt TT/Svenska Dagbladet handlar det i själva verket om två skatter som genom inverkan av jordbruket har spritts över en större yta. Fyndet dateras till 980-talet och mängden utländska mynt tyder på livliga handelsförbindelser mellan de danska vikingarna och folk i nuvarande Tyskland. Det finns till och med arabiska mynt i de upphittade skatterna. Totalt består fyndet av drygt 300 silverbitar/mynt.

Harald Blåtand var enligt de flesta historiker den kung som införde kristendomen i Danmark. Hans son Sven Tveskägg var för en tid kung av det nuvarande England. Det är hans initialer – hopmonterade i runskrift – som utgör ett slags logotype för en tekniklösning för trådlös sammankoppling av teknikfunktioner (Bluetooth).