Barbro Adler om rollen som Edla

Min rollfigur Edla är en kallt kalkylerande maktmänniska, och det är hon som hela tiden för handlingen framåt. Hon driver igenom sin vilja med list och skicklig manipulation, men till slut är det hon som är den stora förloraren. Hon mister tre av sina barn och förskjuts av sin överlevande son. Det är hennes agerande som gör den här berättelsen till en tragedi. Utan henne hade den kunnat sluta som en riktig feelgood-saga. Förutsättningarna fanns.

I Ulfs regi är Edla inte en ond människa. Hon är beredd att offra sig själv (och åtskilliga andra) för sin ätts överlevnad och skyr inga medel för att säkra den. Det finns vettiga skäl bakom hennes handlande, men hon förstår inte när hon har gått för långt och nått punkten där det inte finns någon återvändo.

Fotografering av repetition av Hagbard & Signe 1 juli 2018