Regissören:Allt OK, men spänningen finns där…

Det är mindre än en månad kvar till premiären på årets uppsättning av Hagbard & Signe. Att samtliga föreställningar – plus en extra – har sålt slut innebär stora förväntningar och en viss press på de aktiva i projektet. Vi frågade pjäsens regissör Ulf G Andersson hur det står till med hans “premiärnerver”.

“Att syssla med teater innebär helt naturligt att man utsätter sig för en viss oro. Förberedelserna har gått bra tack vare att stämningen i ensemblen har varit mycket god. Nu återstår installation av scenografin och scentekniken samt en viss finputsning av vissa scener. Jag har således ingen anledning att oroa mig, men allt i livet fungerar som bekant inte rationellt. Visst känner man av en viss oro, men för mig som har arbetat med teater ett helt yrkesliv är den känslan välbekant. Den hör till produktionscykeln, helt enkelt.

Processen med årets uppsättning av Hagbard & Signe har varit mycket stimulerande för min del. Jag har sett hur amatörer som aldrig förut har spelat teater gradvis har utvecklat sina rollfigurer och sitt samspel med de övriga. Dessutom har ensemblens professionella aktörer stött sina medspelare med praktiska råd.
Just nu har jag bråda dagar som konstnärlig ledare för den internationella gatuteaterfestivalen som snart skall gå av stapeln i Halmstad, men en vecka in i augusti går vi in i en intensiv avslutande repetitionsperiod med Hagbard & Signe. Jag erkänner gärna att jag längtar till Asige och till det inspirerande gänget som skall berätta den gamla sagan på ett nytt sätt”.