Signe källa – en rofylld plats med tät mystik

Via en gammal bäckravin som mynnar utmed vägen mellan Asige och Getinge når man efter en kort promenad ett av Hallands märkligaste platser. Du vandrar några hundra meter genom tät och frodig grönska tills du ser källans vattenyta spegla sommarhimlen ovanför. Den här källan är märklig på många sätt. Den är en s.k. artesisk källa som rinner upp ur underjorden. När man tittar ner i det klara vattnet kan man se hur vattnet från underjorden med ibland ganska kraftigt tryck stiger upp genom sandbotten. Källan har fått namn efter den tragiska vikingahjältinnan Signe – en av huvudpersonerna i den urgamla fornnordiska saga som Asigeborna under sommaren 2018 omvandlade till en pjäs.

Enligt en lokal legend skall Signes mor i djup sorg över dotterns grymma öde ha ridit ut ensam för att uppsöka den plats där Signe en gång fötts. Plötsligt trampade hennes häst ned i ett djupt hål och föll. På platsen där detta skedde, bröt sedan en källa med kristallklart vatten fram. Sedan urminnes tider har den av ortsborna kallats Signe Källa. Enligt en senare kristen tradition skall Signes mor – den viljestarka och intriglystna Edla – blivit omvänd till kristendomen vid källan. Enligt vad äldre Asigebor har kunnat berätta, lär folk i trakten också ha offrat pengar och värdeföremål i källan, något som prästerna försökte motarbeta.

Som mål för en sommarutflykt erbjuder den här platsen unika plusvärden. En stilla källa som ruvar på hemligheter från förfluten tid, en porlande bäck och mjukt gräs att slå sig ner i. Ta med filtar och picknick-korg. Har man tur, kan man under försommaren också få höra näktergalen här.

Asigebon Olof Andersson samt kulturprofilen Lars-Börje Nilsson har en speciell relation till Signe Källa. Det är de som håller efter växtligheten runt källan och ser till att vägen som leder ner till den är i ”gångbart” skick. Vi är många som är tacksamma för deras insatser på en plats som förenar en unik kombination av natur och kultur.