Litet mejeri, stor smaksensation

Nyårsåsen skymtar bortom vägen och på andra sidan stenmuren breder den frodiga jordbruksmarken ut sig. Utsikten från Hagarnas mejeri i Holm är något utöver det vanliga.

Mejeriet är inte stort till ytan, men dess delikatessostar har ett etablerat rykte för hög kvalitet. Krögare besöker gärna Holm, provsmakar och väljer ut ostar.

– Det är roligt att flera restauranger redan hittat oss, berättar Linda Pilcher som äger och driver mejeriet.

Linda är civilingenjör i kemi. Efter många år som produkttekniker för Arla har hon nu byggt upp Hagarnas mejeri och blivit ”mejerska”!

– Jag har valt att använda min erfarenhet från osttillverkning, receptstyrning och kvalitetsarbete till att starta eget mejeri. Det är en stor utmaning, detta att ge lokala restauranger och konsumenter möjlighet att köpa ostar tillverkade med kärlek och kunskap.

Hagarnas mejeri blev godkänt av Livsmedelsverket sommaren 2016.

På andra sidan Nyårsåsen betar korna som ger Linda all mjölk till sin produktion. De får beta ute under stora delar av året, vilket ger smakrik mjölk.

– All mjölk vi använder är KRAV-märkt och vår ost är KRAV-certifierad i alla led. Till exempel så plockar jag KRAV-märkt persilja till vår färskost på min brors gård i Slättåkra.

Lindas sortiment består av tiotalet delikatessostar. Några av dem, bl.a. Hagbard och Signe, finns att köpa mellan teaterföreställningarna.

– Mina ostar Hagbard och Signe, har fått sina namn från legenden med samma namn, berättar Linda som kommer från Asige. Hagbards galge ligger på mina föräldrars mark och Signes Källa bara några kilometer bort, så jag är uppvuxen med legenden.

Hagbard är en av mejeriets stora stoltheter. Den är en alpost, lite lik Gruyère. Hagbard fick bronsmedalj på den stora Ostfestivalen i Stockholm tidigare i år. Signe är en mer klassisk svensk ost, ystad på filmjölkskultur.

Linda är en av de matentrepenörer som kommer att visa och sälja sina produkter i samband med föreställningarna av Hagbard & Signe.