Gudmundsgården är en kulinarisk kraftcentral

På vägen mellan Slöinge och Asige – omgiven av böljande betesmark och vidsträckta åkrar – ligger Gudmundsgården. Sommartid går en stor flock unga grisar och bökar på ängsmarkerna närmast gården. Det är svårt att beskriva den atmosfär som omger gårdsbyggnaderna. Gästgiveri, klassisk charkuteributik eller småskalig livsmedelsindustri? Gudmundsgården är faktiskt allt detta – och betydligt mer än så. En besökare använde begreppet ”kulinarisk kraftcentral”, vilket vi tycker är en passande hederstitel.

Navet i verksamheten är ägarparet Sabine och Ralf Tebaay. Paret har sina rötter i Tyskland och kom att bli matpionjärer i sitt nya hemland. Gudmundsgården är nämligen landets äldsta gårdscharkuteri. Basen i verksamheten är köttprodukter från nöt, lamm, hjort, gris, vildsvin och älg – och helt naturligt varierar utbudet efter säsong. Två profilprodukter är korv som tillverkas efter traditionella recept samt lufttorkad skinka. Smakförstärkare och stabilisatorer är bannlysta, och all förädling av de närproducerade råvarorna sker hemma på gården.

Gudmundsgården är ett exempel på lyckad utveckling av ett varumärke i en bransch där många producenter annars är ganska anonyma. Ralf är sinnebilden av en kunnig och högt motiverad entreprenör. Hans energi tycks outtömlig och den verkar på många plan. Under sommarhalvåret presenterar han sina produkter på en mängd lokala matmarknader. Han anordnar kurser i korvtillverkning och förekommer ofta i lokala nyhetsmedia. Han sprider kunskap om ”hantverksmässig” livsmedelproduktion och är ständigt närvarande i gårdens egen tillverkning. Som kronan på en mycket framgångsrik karriär gestaltar han nu den mordiske och arrogante klanhövdingen Hildgissle i vår pjäs (se tidigare nyhetsinslag på denna hemsida). Gudmundsgårdens produkter kommer dessutom att visas och säljas i samband med föreställningarna.