Honungsbruket – nytänkande i en uråldrig näring

Haverdal är ett av Hallands många vackra kustsamhällen. Agneta Hammarsstedt och hennes familj lämnade Solna 2005 för att bosätta sig här, närmare bestämt i ett hus som ursprungligen hade varit hennes farfars sommarbostad. För att förbättra pollineringen i trädgården, skaffade familjen bin.

”Det fungerade fint. När min man började koka sylt på våra lingon, upptäckte han att honung förhöjde smaken på sylten på ett fantastiskt sätt. Detta var embryot till en affärsidé baserad på honung av vår egen produktion”.

Idag säljer Agneta honung, senap, sylt och marmelad i den butik som håller öppet under sommarhalvåret. Hon besöker också ett antal lokala matmarknader, och kommer att visa och sälja sina produkter i samband med föreställningarna av Hagbard & Signe. Agneta har märkt att folk har blivit alltmer kvalitetsmedvetna när det gäller honung.

”Det importeras en hel del undermålig honung och det finns dessutom rena fuskprodukter. Den som en gång har smakat honung av hög kvalitet, känner emellertid skillnaden direkt. Allt fler blir också medvetna om honung som en smakförhöjande ingrediens i matlagningen”.

Årets sommar har varit jobbig för Agnetas bin. Torkan har inneburit att de har haft svårt att finna nektar, vilket innebär att de måste tillföras honungslösning för att fortsätta föröka sig. När vi frågar Agneta om den massdöd av bin som är ett globalt problem, konstaterar hon att det nog finns flera förklaringar.

”Vilda blommor minskar snabbt i antal och nya sorter av t ex raps ger inget tillbaka till bina. Dessutom asfalteras och stensätts trädgårdar i ökad omfattning. För oss biodlare gäller det att skapa goda förutsättningar för bina på våra egna anläggningar och att marknadsföra honung som den delikatess och det hälsosamma livsmedel den varit sedan urminnes tid”.