Hildgissle – hotet från Jomsborg

En av pjäsens skurkfigurer gestaltas av en man som många i vanliga fall förknippar med god mat och vänligt bemötande. Ralf Teebay är till vardags en driven entreprenör i charkbranschen och driver landets största gårdsbutik – Gudmundsgården i Asige – inom den sektorn. Som vikingahövdingen Hildgissle kastar han en hotfull skugga över Hagbard och Signes kärlek. Han är rakt på sak: Han vill ha Signe till hustru och är beredd att gå väldigt långt för att nå det målet. Hildgissle kommer från Jomsborg, ett vikingafäste som arkeologerna tror sig ha funnit spår efter i nuvarande Polen. Där härskade en krigisk klan som närmast kan jämföras med de medeltida riddarordnarna. Sjöröveri, utpressning och slavhandel var huvudnäringarna.

Med sin tyska accent och kraftfulla utstrålning är Ralf som klippt och skuren för rollen. Han är också väl bevandrad när det gäller klädedräkt och vapen under vikingatiden och har genom sina kontakter i Tyskland sett till att några av pjäsens nyckelpersoner bär svärd och dolkar som är repliker av vapen man funnit i gravar från vikingatiden. Den klädedräkt och beväpning som Ralf har burit under repetitionerna i sommarhettan har medfört att han nog är den i ensemblen som svettats mest. Ralf kommer också att vara en av de matentreprenörer som visar och säljer sina produkter i samband med föreställningarna av vår pjäs.